Anne Frank -näyttelyprojekti

Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttely

Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttelyn on tuottanut hollantilainen Anne Frank House. Näyttely on kiertänyt yli sadassa maassa ja vuodesta 2012 alkaen myös Suomessa. Näyttelyn teemat eivät jää vain historialliselle tasolle, vaan Anne Frankin koskettava tarinan kautta näyttely käsittelee myös oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä. Näyttelyn voi tilata kouluun, kulttuurikeskukseen, vanhainkotiin tms. paikkaan, jossa on tarpeeksi tilaa 39 näyttelypaneelille (n. 2mx80 cm). Syksyllä 2016 näyttely on ollu esillä jo mm. Helsingissä ja Forssassa. 

Näyttelystä: Kansainvälisessä Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -kiertonäyttelyssä voi tutustua Anne Frankin tarinaan ja siihen liittyviin Toisen maailmansodan tapahtumiin ja holokaustiin. Näyttelyn ytimen muodostavat lainaukset Anne Frankin päiväkirjasta ja valokuvat hänen perheestään. Näyttelyssä seurataan myös muiden henkilöiden kokemuksia syrjinnästä ja vainosta. Näyttely ulottuu nykypäivään asti: Syrjintä Suomessa tänään on yksi teemoista.

Näyttely on kiertänyt useita eri maita, ja herättänyt suurta mielenkiintoa. Vuosittain näyttely on esillä yli 150 paikkakunnalla. Amsterdamin Anne Frank -museo on näyttelyn pääjärjestäjä, käytännön toteutuksesta vastaavat paikalliset kumppanit. Suomessa yhteistyökumppanit ovat Rauhankasvatusinstituutti, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin yliopisto ja Suomen juutalainen yhteisö.

Vertaisoppaat:
Näyttely on suunnattu 12-18 vuotialle nuorille. Näyttelyä varten Rauhankasvatusinstituutti kouluttaa 13-18 vuotiaita vertaisoppaita. Vertaisoppaiden merkitys on suuri, sillä nuoret kertovat näyttelystä omin sanoin, ja nostavat näyttelystä itselle tärkeimmät asiat esille. Opastuksen on tarkoitus olla osallistava ja ajatuksia herättävä. Tavoite on, että näyttely herättäisi nuoret miettimään omaa elinympäristöään, ja huomaamaan siellä olevia epäkohtia.

Vertaisoppaiden kommentteja:
”Kiinnostukseni Anne Frankin tarinaan on kyllä kieltämättä kasvanut. Päiväkirjan lukemisen lisäksi opastus oli myös itselle opettavaista, sillä kerrottuani Anne Frankin tarinaa useille ryhmille osaan sen itsekin jo vaikka silmät kiinni, ja tiedän myös monia sellaisia asioita, joita en pelkästä päiväkirjasta olisi saanut selville.”

Jälkeenpäin kyseltynä ryhmä oli alkanut pohtia kuulemma asiaa enemmän siltä kannalta miten olisi itse toiminut ja miettinyt millaista olisi oikeasti joutua sellaiseen tilanteeseen mihin Anne joutui, mikä mielestäni oli aika mahtavaa että jonkinlaisia ajatuksia kierros oli herättänyt.”

Käytännön tietoa:
Näyttelyn lainaaminen on maksutonta, mutta postikulut lainaaja maksaa lähettäessään näyttelyn seuraavaan kohteeseen. Kulut ovat paikasta riippuen n. 70 - 250 euroa. Näyttelyn koko on pakattuna:
- kaksi ”salkkua” 134,3 x 44,5 x 15,2 cm, yht. 70 kg
- yksi ”salkku” 62,5 x 49,5 x 30,5 cm, 45 kg
- 9 lieriötä 100 x 17 cm, yht. 84 kg
yht. 12 kpl, 199 kg

Näyttelyn pystytysohje
Tiedotusmateriaalia näyttelyn tilanneille: kävijöille mainos, yleismainos, AF-tehtävät näyttelyyn, mainos kouluille

Lisätietoja Anne Frankista

Lisätietoja näyttelystä: Edu.fiUlkoasianministeriöHelsingin sanomat