Maailmankoulun matkalaukut

Maailmankoulun matkalaukut, globaalikasvatuksen kiertävät opetusmateriaalipaketit, lainataan kouluille kahden viikon laina-ajalla. Laukuissa on valmiit tuntisuunnitelmat opettajaa varten ja monipuolista materiaalia globaalikasvatuksen tueksi.Laukkujen aiheina ovat mm.

-       ihmisoikeudet

-       kehityskysymykset

-       pakolaisuus

-       rauha ja konfliktien ehkäisy

Maailmankouluja on useilla paikkakunnilla. Toimintaa on Oulussa, Turussa, Kokkolassa, Satakunnan alueella ja pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudulla:

Maailmankoulun matkalaukkuja voi lainata Helsingin alueen kouluihin maksutta neljän viikon laina-ajalla.

Laukut on lainattavissa 4.2.2013 alkaen Helsingin opetusviraston Mediakeskuksesta osoitteessa Mäkelänkatu 84 (4.krs), 00610 Helsinki  (sisäänkäynti Kimmontie 2).
Laukut toimitetaan koulupostin mukana ma, ke ja pe.

Varaukset ja lisätiedustelut laukkujen lainaamisesta: ensisijaisesti sähköpostitse Mediakeskuksen infosta
sähköposti: info.media@edu.hel.fi
puh. 09 310 86375
Toimiston aukioloajat: ma – pe klo: 8.15-16.

Lisätiedustelut pääkaupunkiseudun matkalaukkujen sisällöistä:
info@rauhankasvatus.fi tai puh. 044 302 2042.

 

Lue lisää muiden kaupunkien matkalaukuista ja hae monipuolisia opetusmateriaaleja verkkosivuilta:www.maailmankoulu.fi.

Kuvaaja: Ville Wittenberg

Helsingin matkalaukkujen teemoja:

1. Paossa
Laukun teemoina ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat. Sisältää runsaasti toiminnallisia harjoituksia, julisteita, musiikkia, elokuvamateriaalia sekä lasten ja nuorten omia tarinoita Suomeen tulemisesta. (1-9 lk)

2. Lapsen oikeudet
YK:n lapsen oikeuksiin liittyen toiminnallisia harjoituksia, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia. Laukussa tutustutaan siihen, miten lasten oikeudet toteutuvat Suomessa sekä millaista elämää lapset elävät eri puolilla maailmaa. Tätä matkalaukkua on suosion vuoksi olemassa kaksi kappaletta. (1-6 lk)

3. Yhdessä maailmassa
Yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja erilaisuuden kohtaamiseen liittyviä käytännönläheisiä harjoituksia, tehtävämateriaaleja, leikkejä ja pelejä. (1-6 lk)

4. Rauhaa – koulun pihalta maailman konflikteihin
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. (7-9 lk. + toinen aste)

5. Mistä sadut tulevat?
Monikulttuurisuuden riemua satujen, leikkien ja musiikin kautta. Esi- ja alkuopetukseen suunnatun matkalaukun mukana tutustutaan eri kulttuureihin niin Suomessa kuin maailmallakin. Sisältää runsaasti tarinoita, tehtävämateriaalia ja muita toiminnallisia harjoituksia. (1-3 lk, varhaiskasvatus)

6. Ihmisoikeudet
Yhdenvertaisuuskasvatusta ihmisoikeusnäkökulmasta. Laukusta löydät käytännönläheisiä harjoituksia, tehtävämateriaalia ja näkökulmia (mm. seksuaalioikeudet, naisten oikeudet ja vammaisten oikeudet) ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta meillä ja muualla. (7-9 lk/toinen aste)

7. Rauhaa
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. (1-6 lk.)

8. Moninainen Suomi
Moninaisuutta ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa – Suomi on moninaisempi maa kuin ensi näkemältä ajattelisi! Matkalaukku pyrkii avaamaan kuvaa lähiympäristöstämme kauniin monenkirjavana ja monimuotoisena kaleidoskooppina. Mukana on musiikkia, tarinoita sekä kuva- ja posterimateriaalia. (1-9 lk/lukio)