Helena Kekkonen

Tästä löydät tietoja rauhankasvatuinstituutin sielun luoneesta Helena Kekkosesta. Sivun alareunassa on linkki Helenan rakkaisiin rauhanrunoihin.

Rauhankasvatusinstituutista tilattavat julkaisut:

Rauhan siltaa rakentamassa on Helenan omaelämäkerta, jonka uusintapainos on ilmestynyt Pystykorva-kirjana. (20 € postikuluineen)

Rauhan silta kantaa -kirja on Helenan ystävien kokoama muistokirja, jossa kerrotaan Helenan omasta työstä ja rauhankasvatuksesta Suomessa. (25 € postikuluineen)

Molempia kirjoja voit tilata osoitteesta: hanna.niittymaki@rauhankasvatus.fi tai puh. 050 35 75 225

(lisätietoja Helena Kekkosesta löydät Wikipedia artikkelista)

Ura

Helena Kekkosta (1926-2014) voi perustellusti nimittää suomalaisen rauhankasvatuksen äidiksi.

Koulutukseltaan Helena oli diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti. Valmistuttuaan hän toimi ensin assistenttina Teknillisessä korkeakoulussa, sitten vuodesta 1960 lähtien vasta perustetun laboratoriokoulun rehtorina. Tästä työstä Helena siirtyi Sörkan vankilaan opetustyöhän. Vankien kanssa työskennellessään Helena löysi brasilialaisen Paulo Freiren ja hänen sorrettujen pedagogiikkansa. Kemian opetus muuttui siis pian freireläiseen työskentelyyn, jossa nämä maailman lannistavat miehet saivat voimaa, tietoja ja taitoja tulevaisuuttaan varten.

Helena Kekkosen omien sanojen mukaan ”ihanin aika elämässä” alkoi, kun hän siirtyi vuonna 1974 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön (VSY) pääsihteeriksi (1974-86) ja myöhemmin Rauhankasvatusinstituutin (RKI) pääsihteeriksi  (1986-90) keskittyen rauhankasvatus- ja kehitysyhteistyöhön. Tätä toimintaa hän myös jatkoi aktiivisesti koko loppuelämänsä. Hän toimi kansainvälisten ja kotimaisten järjestöjen tehtävissä ja kehitysyhteistyön koordinaattorina, kirjoitti julkaisuja ja kiersi tapahtumissa, oppilaitoksissa ja järjestöissä puhumassa rauhan, kansainvälisyyden ja eettisen kasvatuksen aiheista.

VSY:n pääsihteerinä hän mm. oli aktiivisesti perustamassa kansainvälistä Peace Education Network -järjestöä ja käynnisti aikuiskasvattajien vuotuisen Meeting in Finland -tapahtuman, jonka hän järjesti 14 kertaa ja laajensi länsieurooppalaisesta tapahtumasta maailmanlaajuiseksi.

Tutustuttuaan Etelä-Afrikan rotusortoa vastustavaan liikkeeseen hän käynnisti Eristetään Etelä-Afrikka  -kampanjan (EELAK) Suomessa ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana 1984-87.

Rauhankasvatusinstituutin Kasvatus Rauhaa Palvelemaan -toiminnassa tuettiin mm. kouluja ja lastenkoteja Afrikassa ja vastavuoroisia vierailuja ja kokemusten vaihtoa kehitysmaiden kasvattajien ja oppilaitosten kanssa.

Tekniikka elämää palvelemaan -järjestön hankkeissa  Helena Kekkonen kiinnitti erityistä huomiota humanistisen ja teknisen kulttuurin lähentämiseen.

Hän piti tärkeänä lasten ja nuorten kasvatusta kansainväliseen solidaarisuuteen ja kävi ahkerasti puhumassa suomalaisissa kouluissa. Harvinaisen sytyttävänä puhujana hän onnistui poikkeuksetta saamaan oppilaat kiinnostumaan kehitysyhteistyöasioista ja tekemään taksvärkkejä hankkeiden taloudelliseksi tukemiseksi.

 

Julkaisut

Helena Kekkosen julkaisutoiminta käsittää 7 kirjaa, satoja artikkeleita kotimaisiin ja ulkomaisiin julkaisuihin sekä kymmeniä opetusmonisteita. Hän toimitti rauhaa, aikuiskasvatusta ja kehitysyhteistyötä koskevia lehtiä Rauhankirje, Peace letter, Kasvatus rauhaa palvelemaan ja Toivon työtä vuosikymmenten ajan ja valmisti yhdessä Risto Kekkosen kanssa kahdeksan rauhankasvatusfilmiä.

Hänen kansalaisaktivisminsa sai laajaa, kansainvälistäkin tunnustusta. Vuonna 1976 hänelle myönnettiin Mathilda Wrede -palkinto hänen työstään vankien hyväksi ja vuonna 1981 kaikkien aikojen ensimmäinen Unescon rauhankasvatuspalkinto.

Hänestä tuli Oulun yliopiston kunniatohtori kasvatustieteellisen tiedekunnan promootiossa 1989 ja Helsingin yliopiston kunniatohtori filosofisen tiedekunnan promootiossa 2007.

Vuonna 2001 hän sai Helen Prize -kunniakirjan kansainvälisestä rauhankasvatustoiminnasta ja vuonna 2005 hänelle myönnettiin Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen rauhanpalkinto.

 

Linkki Preziin, jossa on Helena Kekkoselle rakkaita rauhanrunoja ja -ajatuksia